Entree artikel: Beemster kaas: smeuïg, authentiek, eerlijk.

De kazen van Beemster staan steeds vaker op de kaart in de horeca. Met succes, aldus 2 horecaprofessionals die we spreken in Amsterdam.

Koninklijk Theater Carré in Amsterdam is een begrip. Sterker nog, het is misschien wel het beroemdste theater van Nederland. Niet zo gek dus dat operationeel manager Pieter van Opheusden er met veel trots werkt. “Een avond uit moet voor onze gasten van a tot z kloppen. Van een fijne ontvangst bij binnenkomst en een goede show tot prettige f&b-outlets, dito service en het gebruik van de beste producten.” Bij dat laatste speelt kaas een grote rol, vertelt Van Opheusden. “Onze plank met kaas van Beemster en worst van Brandt & Levie, is met minimaal 60 bestellingen per dag enorm populair tijdens de pauze van een voorstelling. Daarnaast serveren wij in onze 2 restaurants een kaasplank met 5 varianten van Beemster én raspen we kaas als finishing touch op bijvoorbeeld een pastagerecht.”

Smeuïg en Romig

Waarom kiest Van Opheusden eigenlijk voor Beemster? “Iedere leeftijdsvariant smaak gewoon heerlijk smeuïg en romig. Dat geldt ook voor de gerijpte oude kaas; heel fijn dat deze niet zo droog is.” Die romige, volle smaken zijn mede te danken aan de 100% Noord-Hollandse weidemelk die Beemster gebruikt. Daarnaast worden de kazen op natuurlijk wijze op houten planken gerijpt. Het resultaat? Die uitzonderlijke en smedige smaken… Van Opheusden: “Daarnaast heeft iedere kaassoort natuurlijk zijn unieke eigenschappen. En ook fijn: het assortiment van Beemster is zeer divers, dus we kunnen regelmatig variëren.

Krasnapolsky

Scott Valentine, executive chef van NH Collection Grand Hotel Krasnapolsky aan de Amsterdamse Dam, kan zich helemaal vinden in de woorden van Van Opheusden. “Wij zijn een vijfsterrenhotel en dan verwachten gasten het beste van het beste. Dat kunnen we met de kazen van Beemster bieden. Niet voor niets zijn de tosti met kaas en boerenham én de omelet met spinazie en oude kaas onze populairste lunchgerechten.” Valentine werkt onder andere met de 48+ varianten Jong Belegen en Oude kaas. “Deze gebruiken we bijvoorbeeld bij het ontbijt én in onze cocktailbar The Tailor. Cocktails en kaas matchen namelijk, tot verbazing van velen, erg goed. Kaas is dus een belangrijk product voor ons. Terecht, want we hebben veel internationale gasten en áls ze dan in Nederland zijn, willen ze natuurlijk iets met kaas bestellen.”

Welzijn en ambacht

Naast de smaak en het assortiment, zijn er meer redenen waarom horecagelegenheden kiezen voor Beemster. Van Opheusden: “We werken graag met eerlijke producten uit de regio, en daar staat Beemster voor. Het is namelijk een kleine boerencoöperatie die het hele proces in eigen hand heeft, van grasspriet tot kaas.” Zo zorgt het bedrijf samen met de boeren voor het welzijn van de koe, het landschap en het maken van de kazen. Die worden bovendien op ambachtelijke en duurzame wijze geproduceerd in het Noord-Hollandse poldergebied de Beemster. Ten slotte staat in het dierenwelzijnsprogramma Caring Dairy voor de boeren het verduurzamen van de hele keten centraal.

Kortom: Beemster is een modern bedrijf waarbij het traditionele ambacht niet verloren gaat en kwaliteit en smaak centraal staan.