Duurzaamheid

We maken onze kaas in een duurzame kaasmakerij. Het duurzame aspect zit niet alleen in het behouden van de ambachtelijke bereidingswijze in de kaasmakerij, het zit in de genen van de hele kaasmakerij. Zo gebruiken we minder water, werken we CO2 neutraal en sinds 2020 produceren wij onze kaas klimaat neutraal. In de kaasmakerij maken we gebruik van slimme technieken voor energiebesparing, het vocht uit wei wordt via een eigen waterzuivering weer hergebruikt voor de schoonmaak en gebruiken we  groene energie uit hernieuwbare bronnen. Neem bijvoorbeeld de windmolen op boer Groen zijn land. Hij levert niet alleen melk, maar ook stroom. Zo draait onze kaasmakerij op groene energie van onze eigen boeren.

100% Noord-Hollandse weidemelk

Om de lekkerste premium kaas te maken gebruiken wij alleen de allerbeste ingrediënten. Te beginnen met 100% Noord-Hollandse weidemelk: melk van koeien die minimaal 120 dagen per jaar ten minste 6 uur per dag buiten lopen. Beemster koeien staan vaak zelfs meer dan 180 dagen per jaar in de wei. En dat proef je!

Beemster kaas wordt al meer dan 100 jaar gemaakt met de boeren, de koeien, en de natuur. Sinds 2008 werken wij met ons unieke duurzaamheidsprogramma ‘Caring Dairy’. Het programma staat voor blije boeren, blije koeien, blije aarde en maakt de hele keten van koe tot kaas ‘zo groen als gras’.

Blije koeien

Dankzij ons dierenwelzijnprogramma weten we zeker dat we altijd de aller-beste kwaliteit melk en dus kaas kunnen leveren. Onze koeien staan zo veel mogelijk in de wei, vaak meer dan 180 dagen per jaar, wat veel meer is dan de minimale norm van 120 dagen van Stichting Keurmerk Weidegang. Ze krijgen dan zoveel mogelijk gras van eigen bodem. En als ze op stal staan, hebben ze altijd de beschikking over zachte ligbedden voor het herkauwen, koeborstels voor koemassages en goed geventileerde en ruime ruimtes. De Beemster koeien eten naast vers eiwitrijk gras, voer dat grotendeels door de boer zelf verbouwd wordt en helemaal GMO-vrij is.

Blije boeren

Wij vinden dat onze veehouders, die voor Beemster kaas elke dag hard werken, een goede boterham verdienen. Daarom geven wij onze boeren een eerlijke melkprijs. Een deel daarvan is een weidegang premie waar we sinds 2002 als eerst coöperatie in Nederland de boeren mee belonen.

Blije aarde

Voor ons is de hele keten belangrijk. Van grasspriet tot kaas. De aarde geeft ons alles wat we nodig hebben en daar moeten we zuinig mee omgaan. Bij Beemster kaas zijn wij ons daar dagelijks van bewust. Daarom houden we de kringloop graag in stand en zoeken we elke dag weer naar de beste balans tussen veehouderij en natuur.

 

Zo wordt er in de weilanden waar de weidevogels graag zijn aan weidevogelbeheer gedaan. Weidevogels zijn vogelsoorten die in uitgestrekte landen broeden tussen het gras, waaronder dus de weilanden van onze veehouders. Om de weidevogels te beschermen tijdens het broeden wordt er aan weidevogelbeheer gedaan. Dit wordt vaak in samenwerking met boeren en vrijwilligers die aangesloten zijn bij de natuurvereniging, zoals bijvoorbeeld Water, Land & Dijken. De weidevogels worden op allerlei manieren beschermd. Dit kan bijvoorbeeld via een drone met een warmtecamera, via spotten met verrekijker, nestbeschermers plaatsen of mozaïek beheer. Bij ‘mozaïek beheer’ wordt niet het hele weiland in een keer gemaaid. Daardoor is er altijd een schuilplaats voor de weidevogels.

Ook wordt er gekeken naar het beschermen van de weidevogel kuikens. Wist u bijvoorbeeld dat er op koeienpoep veel insecten afkomen en dat deze insecten weer het voedsel zijn voor de kleine kuikentjes. Daarom wordt ook wel vaak gezegd: koe in de wei, weidevogel blij!

Zo is de cirkel van de keten weer rond: zorg goed voor de aarde, dan is het gras het lekkerst, de koe gezond, de melk van de beste kwaliteit, de veehouder blij en de kaas het lekkerst.


Wist je dat?


Iedere dag rijden er meerdere RMO’s (Rijdende Melk Ontvangst) in de rondte om de melk bij onze Beemster boeren op te halen. Sinds september 2020 hebben we een duurzamere RMO die een CO2-reductie van 20% oplevert. Daarnaast is hij fluisterstil, vergelijkbaar met een elektrische tandenborstel. Extra fijn voor de nachtrust van onze boeren, want melk ophalen gebeurt 24/7, dus ook ’s nachts! ​