Ons verhaal

Traditionele bereiding

Beemster kaas is een typisch streekproduct. Al meer dan honderd jaar werken wij samen met onze eigen melkveehouders en hun koeien aan de lekkerste kaas van Nederland. Beemster kaas wordt dan ook gemaakt van 100% Noord-Hollandse weidemelk en vegetarisch stremsel. 

In onze gloednieuwe kaasmakerij maken wij onze kazen op ambachtelijke wijze. Dat klinkt gek he? Het zit zo: al werken onze kaasmakers met de modernste technieken, ze kiezen er wel bewust voor om de kazen op ambachtelijke wijze te blijven maken. Zo roeren ze er de wrongel nog met de hand. Het kost op deze manier meer tijd maar dat nemen we voor lief. We doen er graag alles aan om de lekkerste kaas te maken, want echte kaas komt uit de Beemster.

Natuurlijke rijping

Bij Beemster bereiden we de kazen volgens een geheim recept. Het belangrijkste ingrediënt? Geduld! Kaas maken is saai. Het is vooral heel veel wachten. Voor een beetje oud minstens 10 maanden. Het kan wel sneller, maar daar wordt de kaas minder lekker van. Door natuurlijke rijping op onbehandelde houten planken komt de smaak het beste tot zijn recht.

Benieuwd wat we nog meer doen? Lees hier meer over wat onze activiteiten op het gebied van duurzaamheid zijn. Daarnaast zijn hier korte video's te zien die een inkijkje geven op de boerderij en de kaasmakerij. 

De geschiedenis van Beemster kaas

Het is dan misschien wel lang geleden, maar onze rijke historie is een belangrijke basis voor de kaasmakerij die we nu zijn. Na al die jaren kiezen we er nog steeds bewust voor om een aantal tradities in stand te houden. Deze tradities zorgen namelijk voor onze heerlijke kwaliteitskazen.

Beemster kaas dankt haar naam aan de Beemster polder. Deze bijzondere grond, was vroeger water. De Beemster polder is in 1612 drooggelegd en bestaat uit ruim 7000 hectare grond. Het droogleggen bleek een slimme zet, omdat de kleibodem heel vruchtbaar was voor gras.

1901 – De Wilhelmina, de eerste kaasmakerij

Vroeger maakten boeren zelf kaas. De boerin ontroomde de melk en hield room en melk over. Van de room maakte ze vervolgens boter en van de melk maakte ze kaas. Rond 1900 besloten boeren in de polder samen te gaan werken. Ze bouwden kleine fabriekjes, waar ze van hun afgeroomde melk kaas lieten maken. De bekendste is de kleine Wilhelminafabriek midden in… de Beemster polder!

1930 – Het begin van De Tijd

Door de jaren heen ontstonden coöperaties van boeren die samenwerkten in verschillende bedrijven. Vanaf 1930 voegden die coöperaties zich ook samen. Zo gaat ook De Wilhelminasamen met een andere fabriek uit de Beemster polder; De Unie. Hun nieuwe, gezamenlijke kaasmakerij heet voortaan De Tijd. Kaasmakerij De Tijd komt aan de Rijperweg in Westbeemster, waar Beemster kaas nu nog steeds gevestigd is.

1947 – Coöperatie wordt verder uitgebreid

In 1947 besloten drie Noord-Hollandse kaasfabrieken samen te werken; Concordia uit Oudendijk, Ons Belang uit Middelie en De Tijd uit Beemster. Zij vormden samen de coöperatie ‘De Combinatie’. Daarna kwam Neerlandia uit Stompetoren erbij

1991 – Het ontstaan van CONO Kaasmakers

De Combinatie ging opnieuw samenwerken. Nu met een coöperatie uit het Overijsselse Ommen; De Vechtstreek. Deze twee bedrijven gingen samen CONO Kaasmakers heten. Dat isnu nog steeds de naam van het moederbedrijf van Beemster kaas.

2001 – Beemster kaas wordt Hofleverancier

In juni 2001 kreeg Beemster kaas van Hare Majesteit de Koningin het recht om het predicaat Hofleverancier te voeren. Een enorme eer als je bedenkt dat alleen bedrijven die 100 jaar bestaan en een uitstekende staat van dienst hebben, hiervoor in aanmerking komen. Nog steeds dragen we de titel Hofleverancier vol trots. 

2002 – Meer koeien in de wei & 2008 – Start Caring Dairy

In 2002 wordt er door CONO een extra premie gegeven aan de veehouders die hun koeien minimaal 6 uur per dag, 120 dagen per jaar in de wei laten lopen om de weidegang te stimuleren. Beemster kaas wordt gemaakt van 100% Noord-Hollandse weidemelk, en daar zijn we tot op de dag van vandaag nog steeds onwijs trots op.

In 2008 zijn we gestart we met het unieke Caring Dairy programma dat staat voor blije boeren, blije koeien, blije aarde en maakte de hele keten van koe tot kaas ‘zo groen als gras’.

2014 – De groenste kaasmakerij van de wereld

In 2012 start de bouw van de nieuwe kaasmakerij en in 2014 is de groenste kaasmakerij ter wereld gereed. Een heel bijzonder gebouw dat onder architectuur gebouwd is, met respect voor het unieke landschap van de Beemster polder en met instemming van Unesco Werelderfgoed.

2020 - Klimaatneutraal gecertificeerd

Begin 2020 is CONO Kaasmakers door Climate Neutral Group als eerste zuivelorganisatie klimaatneutraal gecertificeerd. Zo maken we gebruik van slimme technieken voor energiebesparing, wordt het vocht uit wei hergebruikt voor de schoonmaak en gebruiken we groene energie uit hernieuwbare bronnen.

2021 - De kaasmakerij nu

Inmiddels werken er in onze kaasmakerij 2 kaasmeesters en ruim 40 kaasmakers. Met zo’n 170 collega’s maken we elke dag de lekkerste Beemster kazen en genieten onze klanten al meer dan 100 jaar elke dag van de lekkere en uitgesproken smaak van onze kaas!