Mexican nacho’s met Beemster Extra Belegen en Extra Oud

Borrelgerecht. 4 personen. Bereiden 15 min. + 10 min. oventijd

Ingrediënten

  • 150 g tortillachips
  • 1 kleine rode ui
  • 2 el rodewijn-azijn
  • 1 jalapeñopeper
  • Stuk van ca. 150 g Beemster Extra Belegen
  • Stuk van ca. 50 g Beemster Extra Oud
  • 30 g ongezouten roomboter
  • 30 g bloem
  • 300 ml melk
  • 200 g guacamole
  • 200 g salsa naar keuze

Keukenspullen

  • Ovenschaal 20×30 cm

Bereiden

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Verdeel de tortillachips over een ovenschaal en verwarm in ca. 10 min. in het midden van de oven.
  2. Snijd ondertussen de rode ui zo dun mogelijk. Meng met de rodewijnazijn en laat staan tot gebruik. Schep af en toe om.
  3. Snijd het steeltje van de jalapeño. Rol de peper tussen je handen zodat de zaadjes eruit vallen. Snijd de peper fijn. Rasp de kaas.
  4. Smelt de boter in een grote pan en voeg de bloem toe als de boter gesmolten is. Bak al roerend 3 min. tot het mengsel lichtbruin begint te kleuren. Voeg beetje bij beetje op laag vuur de melk toe en breng al roerend met een garde tot een gebonden saus. Voeg jalapeño en kaas toe en laat al roerend smelten tot een dikke saus.
  5. Neem de nacho’s uit de oven, schenk de saus erover en verdeel de ui over de saus. Serveer met de guacamole en salsa.

Bereidingstip

Zelf quacamole bij de nacho’s maken? Zo doe je dat: Snijd 2 kleine tomaten in blokjes van 1/2 cm. Snijd wat koriander en 1 kleine teen knoflook fijn. Prak 2 avocado’s tot een grove puree. Meng de tomaat, koriander en knoflook erdoor. Breng op smaak met wat limoensap, zout en eventueel chilivlokken.