Hollandse mac ’n cheese met Beemster Extra Belegen

Hoofdgerecht. 4 personen. Bereiden 20 min. + 8 min. oventijd

Ingrediënten

  • 200 g Beemster Extra Belegen
  • 350 g spruiten
  • 300 g macaroni
  • 80 g boter
  • 50 g bloem
  • 600 ml melk
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • 200 g achterham
  • 30 g panko (paneermeel)

Bereiden

  1. Rasp de Beemster Extra Belegen. Snijd de spruiten in dunne plakjes. Hier kun je ook een keukenmachine voor gebruiken. Kook de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Voeg de laatste 2 min. de spruitjes toe. Giet af.
  2. Smelt ondertussen 50 g boter in een kookpan en voeg de bloem toe als de boter is gesmolten. Bak al roerend tot het mengsel lichtbruin begint te kleuren. Dit duurt ongeveer 3 min. Voeg beetje bij beetje de melk toe. Breng al roerend aan de kook op middelhoog vuur en kook tot een dikke, gebonden saus. Voeg een de nootmuskaat en de geraspte kaas toe en roer tot deze gesmolten is.
  3. Snijd de achterham in blokjes en voeg ook toe. Voeg de macaroni met spruitjes toe. Breng op smaak met peper en zout.
  4. Zet de oven op de grillstand. Doe de mac ’n cheese in een ovenschaal van 20 x 30 cm. Bestrooi met de panko. Snijd nog 30 g boter in kleine stukjes en verdeel over de panko. Zet de schaal met mac ’n cheese ca. 8 min. in de oven tot de bovenkant goudbruin kleurt. Houd goed in de gaten dat de bovenkant niet verbrandt.