Hartige croquembouche met Beemster kaassaus

Nagerecht. 14 personen. Bereiden 1 uur

Ingrediënten

  • 250 g boter
  • 250 ml melk
  • 250 ml water
  • 250 g bloem
  • Snuf zout
  • 10 eieren
  • 250 g geraspte Beemster Oud
  • 50 g boter
  • 50 g bloem
  • 500 ml melk
  • 100 g geraspte Beemster Extra Belegen
  • Snuf zout en peper
  • 1 el ahornsiroop (maple syrup)
  • 120 g gerookt ontbijtspek, in plakjes
  • Bosje peterselie, geplukte blaadjes zonder steel

Keukenspullen

  • Aluminiumfolie

Bereiden

Gougères maken:

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Verwarm de 250 g boter, de 250 ml melk en het water in een steelpan. Voeg de 250 g bloem en een snufje zout toe. Roer glad met een garde. Laat de bloem garen.
  3. Haal de pan van het vuur. Voeg al roerend met een pollepel één voor één de eieren toe. Voeg het tweede ei pas toe als het eerste ei is opgenomen. Voeg de kaas toe en meng goed.
  4. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Doe het deeg in een spuitzak. Spuit hiermee de gougères op het bakpapier. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte (+- 3 cm) tussen de gougères is.
  5. Bak de gougères in 15-20 minuten in het midden van de oven goudbruin. Laat ze een beetje afkoelen op een rooster.

Maple bacon bits maken:

  1. Snijd het ontbijtspek in kleine blokjes. Bak ze totdat ze knapperig zijn.
  2. Haal het vet uit de pan. Doe er een klein beetje maple syrup bij en bak nog 1 minuut mee.
  3. Laat de spekblokjes afkoelen en uitlekken op keukenpapier.
  4. Optioneel: vermaal de afgekoelde maple bacon bits in een keukenmachine tot een poeder.

Kaassaus maken

  1. Smelt de 50 g boter in een steelpan op een matig vuurtje. Laat de boter niet bruin worden.
  2. Voeg de 50 g bloem toe zodra de boter is gesmolten. Roer goed.
  3. Laat dit mengsel ongeveer 30 seconden bakken voordat je de 500 ml melk toevoegt. Blijf goed roeren, terwijl je de melk beetje voor beetje toevoegt.
  4. Breng de bechamelsaus op smaak met wat zout en peper.
  5. Is de saus te dik? Voeg dan een beetje extra melk toe. Zodra je de gewenste dikte hebt, voeg je de geraspte kaas toe. Blijf goed roeren.
  6. De saus is klaar zodra de kaas gesmolten is. Laat de saus een beetje afkoelen.

Soesjestoren (croquembouche) maken

  1. Maak een stevige croquembouche-kegel door aluminiumfolie te verfrommelen in een kegelvorm van ongeveer 30 cm hoog.
  2. Prik een prikker in de onderkant van een gougère en prik ‘m vast in de kegel. Begin onderaan en werk naar boven. Ga zo door totdat de hele kegel bedekt is.
  3. Maak ‘m vlak voor serveren af door de lauwe kaassaus erover te gieten en de peterselie en bacon bits erover te sprenkelen.

*Dit recept is ontwikkeld door 24Kitchen.