Empanada’s met kipgehakt, Beemster Oud en augurkjes

Borrelgerecht. 5 personen. Bereiden 1 uur + 1 uur wachttijd

Ingrediënten

  • 150 g roomboter (koud)
  • 285 g tarwebloem (+ extra om te bestuiven)
  • 130 g roomkaas naturel (koud)
  • 1½ el azijn
  • 1 tl bakpoeder
  • ½ tl zout
  • 2 tenen knoflook
  • 15 g verse peterselie
  • 1 middelgrote tomaat
  • 1 el olijfolie
  • 300 g kipgehakt
  • 100 g Beemster Oud
  • 3 el zoetzure augurkenblokjes
  • 2 eieren

Keukenspullen

  • keukenmachine
  • vershoudfolie
  • deegroller
  • uitsteekvorm (ø ca. 9 cm)
  • bakpapier

Bereiden

  1. Snijd de boter in stukjes en maal in de keukenmachine met de bloem, roomkaas, azijn, bakpoeder, 1 el water en het zout kort tot een samenhangend deeg. Wikkel het deeg in vershoudfolie en druk plat. Laat 1 uur rusten in de koelkast.
  2. Snijd de knoflook en peterselie fijn en de tomaat in stukjes van 1 cm. Verhit de olie in een hapjespan en bak het kipgehakt rul. Voeg de knoflook, peterselie en stukjes tomaat toe en bak nog 3 min. mee. Bestrooi met peper en zout.
  3. Rasp ondertussen de kaas. Meng samen met de augurkenblokjes door het gehaktmengsel en zet het vuur uit.
  4. Verwarm de oven voor op 225 °C. Neem het deeg uit de koelkast en kneed nog eens kort door. Bestuif het werkblad met wat bloem. Rol het deeg met de deegroller uit tot een lap van 3 mm dik. Steek met het uitsteekvormpje rondjes uit het deeg. Kneed een bal van het overgebleven deeg, rol weer uit tot een lap van 3 mm dik en steek er opnieuw rondjes uit. Herhaal dit tot je 20 tot 22 rondjes hebt.
  5. Verdeel het gehaktmengsel over de rondjes. Vouw voorzichtig dicht tot halve maantjes en druk de randen dicht met een vork. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat.
  6. Splits de eieren en klop de eidooier los. Het eiwit wordt niet gebruikt. Bestrijk de empanada’s ermee. Bak de empanada’s in het midden van de oven in ca. 15 min. goudbruin en gaar.