De oorsprong van Beemster

 • Traditionele bereiding
 • Natuurlijke rijping
 • 100% weidemelk
 • Duurzaamheid

Traditionele bereiding

Beemster kaas is een typisch streekproduct, traditioneel gemaakt door onze kaasmakers. Al ruim honderd jaar werken wij samen met onze eigen melkveehouders en hun koeien aan de lekkerste kaas van Nederland.

De kazen worden op traditionele wijze bereid in onze eigen kaasmakerij door onze kaasmeesters. We roeren de wrongel nog steeds met de hand. Alleen op die manier kunnen wij de kwaliteit van elk kaaswiel controleren en garanderen. Meer dan 100 jaar ervaring zorgt voor de unieke smaak en smedigheid van Beemster kaas.

Natuurlijke Rijping

Bij Beemster bereiden we de kazen volgens een geheim recept. Het belangrijkste ingrediënt? Geduld! Door natuurlijke rijping op onbehandelde houten planken komt de smaak het beste tot zijn recht.

Duurzaamheid

Beemster kaas wordt duurzaam gemaakt, met respect voor de koeien, de boeren en het milieu. De kaas wordt bereid in de groenste kaasmakerij van de wereld. Een heel bijzonder gebouw dat onder architectuur gebouwd is, met respect voor het unieke landschap van de Beemster polder en met instemming van Unesco Werelderfgoed. We zijn met onze kaasmakerij CO2 neutraal en hebben de ambitie om in 2020 klimaatneutraal te zijn. Met onze kaasmakerij wonnen we verschillende prijzen voor het beste en meest duurzame bedrijfsgebouw van Nederland.

Het ontstaan van Beemster kaas

Het is dan misschien wel lang geleden, maar onze rijke historie is een belangrijke basis voor de kaasmakerij die we nu zijn. Want hoewel we enerzijds een vooruitstrevend en groot bedrijf zijn, kiezen we er nog steeds bewust voor om een aantal tradities in ere te houden. Tradities die ten goede komen aan onze exclusieve kwaliteitskazen.

 • 1901 - De Wilhelmina, de eerste kaasmakerij

  Vroeger maakten boeren zelf kaas. De boerin ontroomde de melk en hield room en melk over. Van de room maakte ze boter en van de melk maakte ze kaas. Rond 1900 besloten boeren in de polder samen te gaan samenwerken. Ze bouwden kleine fabriekjes, waar ze van hun afgeroomde melk kaas lieten maken. De bekendste is de kleine Wilhelminafabriek midden in… de Beemster polder.

 • 1930 - Het begin van de tijd

  Door de jaren heen ontstonden coöperaties van boeren die samenwerkten in verschillende bedrijven. Vanaf 1930 voegden die coöperaties zich ook samen. Zo gaat ook De Wilhelmina samen met een andere fabriek uit de Beemster polder; De Unie. Hun nieuwe, gezamenlijke kaasmakerij heet voortaan De Tijd. Kaasmakerij De Tijd komt aan de Rijperweg in Westbeemster, waar Beemster kaas nu nog steeds gevestigd is.

 • 1947 – Coöperatie wordt verder uitgebreid

  In 1947 besloten drie Noord-Hollandse kaasfabrieken samen te werken; Concordia uit Oudendijk, Ons Belang uit Middelie en De Tijd uit Beemster. Zij vormden samen de coöperatie 'De Combinatie'. Daarna kwam Neerlandia uit Stompetoren erbij.

 • 1991 - Het ontstaan van CONO Kaasmakers

  De Combinatie ging opnieuw samenwerken. Nu met een coöperatie uit het Overijsselse Ommen; De Vechtstreek. Deze twee bedrijven gingen samen CONO Kaasmakers heten. Dat is nu nog steeds de naam van het moederbedrijf van Beemster kaas.

 • 2001 - Beemster kaas wordt Hofleverancier

  In juni 2001 kreeg Beemster kaas van Hare Majesteit de Koningin het recht om het predicaat Hofleverancier te voeren. Een enorme eer als je bedenkt dat alleen bedrijven die 100 jaar bestaan en een uitstekende staat van dienst hebben, hiervoor in aanmerking komen. Nog steeds dragen we de titel Hofleverancier met flair.

 • 2002 – Meer koeien in de wei

  In 2002 wordt er door CONO een extra premie gegeven aan de veehouders die hun koeien minimaal 6 uur per dag, 120 dagen per jaar in de wei laten lopen om de weidegang te stimuleren. Beemster kaas wordt gemaakt van 100% weidemelk, en daar zijn we trots op!

 • 2008 – Start duurzaamheidsprogramma Caring Dairy

  In 2008 starten we met het unieke Caring Dairy programma dat staat voor blije boeren, blije koeien, blije aarde en maakt de hele keten van koe tot kaas ‘zo groen als gras'.

 • 2014 – De groenste kaasmakerij van de wereld

  In 2012 start de bouw van de nieuwe kaasmakerij en in 2014 is de groenste kaasmakerij ter wereld gereed. Een heel bijzonder gebouw dat onder architectuur gebouwd is, met respect voor het unieke landschap van de Beemster polder en met instemming van Unesco Werelderfgoed.

100% weidemelk

Om de lekkerste premium kaas te maken gebruiken wij alleen de allerbeste ingrediënten. Te beginnen met 100% weidemelk: melk van koeien die minimaal 120 dagen per jaar ten minste 6 uur per dag buiten lopen. En dat proef je!

Beemster kaas wordt al meer dan 100 jaar gemaakt met de boeren, de koeien, en de natuur. Sinds 2008 werken wij met ons unieke duurzaamheidsprogramma ‘Caring Dairy’. Het programma staat voor blije boeren, blije koeien, blije aarde en maakt de hele keten van koe tot kaas ‘zo groen als gras’.

Blije boeren

De basis van Beemster kaas is verse, romige melk die aan alle kwaliteitseisen voldoet. En dat begint natuurlijk met de Beemster boeren. In ons duurzaamheidsprogramma Caring Dairy zijn onze veehouders het uitgangspunt. We motiveren ze om zakelijk en persoonlijk het beste uit hun leven te halen.

Blije koeien

Kaas komt van melk en melk komt van koeien. Koeien willen eten als ze honger hebben en liggen graag op zachte grond. Ze willen dartelen in het zonnetje en herkauwen in de buitenlucht. Een koe die zich goed voelt en gezond is, levert de beste kwaliteit melk voor onze lekkere kazen.

Blije aarde

De aarde geeft ons alles wat we nodig hebben en daar moeten we zuinig mee omgaan. Bij Beemster kaas zijn wij ons daar dagelijks van bewust. Onze Beemster polder geeft ons alles wat we voor het maken van deze allerlekkerste kaas nodig hebben: vruchtbare grond, gras, koeien en melk. Daar maken wij dankbaar kaas van.